Четвер, 02.05.2024, 09:12
Вітаю Вас Гость | RSS

Мархалівський НВК

!--
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 81
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2017 » Травень » 18 » ДЕНЬ ВИШИВАНКИ – СВЯТО НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ
19:38
ДЕНЬ ВИШИВАНКИ – СВЯТО НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ

       Всесвітній день вишиванки у 2017 році відзначається 18 травня. У цей день українці вдягають вишиванки на роботу, навчання або просто прогулюються вулицями своїх міст та сіл. Свято покликане популяризувати українську культуру і традиції і відзначається щороку в третій четвер травня.

З історії свята. Ідея зародилася у 2006 році і належить одній із студенток Чернівецького національного університету Лесі Воронюк. Її надихнув одногрупник, який завжди ходив на пари у вишиванках. Тоді Воронюк запропонувала одногрупникам і студентам вибрати день і прийти усім у вишиванках. Спочатку ініціативу підтримали кілька десятків студентів і викладачів, але пізніше свято розрослося до всеукраїнських масштабів.

У 2011 році був встановлений рекорд за кількістю людей у вишиванках в одному місці. На центральній площі Чернівців зібралося чотири тисячі людей у вишиванках. У 2015 році з'явилася акція "Подаруй вишиванку захиснику", в якій взяли участь 38 країн світу. Вишиванки передавали бійцям АТО, які беруть участь в бойових діях в Донбасі.

Вишиванка є не тільки традиційним українським одягом, але й оберегом. Символи та кольори, які використовуються при вишивці, володіють певним змістом. Традиційно вишивали дівчата, які готували собі посаг, збираючи його в спеціальну скриню. Небагата дівчина могла похвалитися 30-40 сорочками, середнього достатку – 50-70, а багаті – 100. Сорочку для дитини вишивала мама або бабуся, під час роботи співали пісні і молилися. Вважалося, що так вишиванка стає справжнім оберегом. У вишивці сакральне значення має все - від ниток, походження тканини до орнаменту, кількості стібків і кольору. Найдавнішою є вишивка білим по білому. Але рукоділлю передувала довга процедура. Нитки вибілювали 3 роки.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка теж символізує і родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок.

У ХІХ столітті Іван Франко почав носити вишиванку з піджаком, привертаючи увагу незвичайним поєднанням і зробивши його популярним. У 1876 році Олена Пчілка видала альбом українських вишиванок, після чого в Європі почався бум української вишивки, а в самій Україні почалися перші наукові вивчення вишиванки.

Сьогодні школа розквітла усмішками, білим цвітом сорочок, кольоровими барвами народної вишивки. Не перший рік у нашій школі, як і у всій Україні, відзначають День вишиванки. І цього року учні, вчителі долучилися до акції “Одягни вишиванку”. Хтось радів своїм новим вишитим обновкам, хтось вдягнув улюблену вишиванку. Але всі були єдині у думці, що таке свято об’єднує і вчителів і учнів різних класів.

По-особливому провели сьогоднішній день учні 3 класу. На уроці літературного читання працювали над уривком з твору Оксани Караванської «Вишиванка», ( уривок з книги "Стильна книга для панянки"). Класна кімната перетворилась на музей української вишиванки, святкового вбрання та настрою. Класний керівник 3 класу Богацька Л.П. детально розповіла присутнім про історію вишитої сорочки, про кольори, що використовуються для вишивання традиційного одягу у різних регіонах нашої України, про значення символів на сорочці, про збереження українських цінностей, та їхню популяризацію. Учні охоче доповнювали розповідь Любові Петрівни досить цікавою інформацією про історію вишиванки та українські традиції, моду на вишиванку в Україні та в світі, цікаві факти…Урок перетворився на яскраве патріотичне свято!

«Про вишиту сорочку можна говорити багато. Зараз у нас відроджується традиція одягати на свято вишивану сорочку, і не лише на свято. Що це – мода? Сподіваюсь, що це не мода, адже мода змінюється. А вишита сорочка була, є і буде оберегом для кожного з вас, адже в ній – тепло рук рідної вам людини, в її орнаменті не просто хрестики, а символи, що оберігають вас, в ній – сила, тепло, життя» - додала у підсумку Любов Петрівна..

Проведення такого свята продемонструвало, що третьокласники разом зі своїм класним керівником відчувають себе справжніми українцями та налаштовані на збереження культури, звичаїв і традицій українського народу.

Зараз елементи української вишиванки використовують у своїх колекціях визнані у світі модельєри та будинки моди – Жан-Поль Готьє, Джон Ґальяно, Gucci, Valentino, Dolce & Gabbana. А в 2015-му американський Vogue опублікував статтю, в якій назвав українську вишиванку одним з головних трендів сезону.

На честь цього свята по всій Україні і світі відбувається велика кількість подій та заходів, різного роду акцій: флешмоби, виставки, мегамарші у вишиванках, концерти, покази фільмів, етнографічні лекторії – все, що стосується української культури і вишитої сорочки.

 

 

 

 

Переглядів: 887 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Корисні посилання
 Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України  Інститут інноваційних технологій і змісту освіти МО Головне управління освіти і науки Київської облдержадміністрації КОІПОПК УЦОЯО КРЦОЯО  pedpresa.com

Мархалівська ЗОШ © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz