Понеділок, 06.05.2024, 10:56
Вітаю Вас Гость | RSS

Мархалівський НВК

!--
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 81
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2016 » Грудень » 30 » НОВИЙ РІК КРОКУЄ ПО ПЛАНЕТІ...
19:31
НОВИЙ РІК КРОКУЄ ПО ПЛАНЕТІ...

            Холодної зимової ночі, рівно о півночі, коли годинник проб’є дванадцять, до нас приходить Новий Рік, а з ним – вітання, феєрверки, святкування і, звичайно ж, загадування бажань. Новий Рік – одне з найзагадковіших свят, і не тільки тому, що його святкування пов’язане зі світом добрих казок і магії, але ще й тому, що це, мабуть, єдина знаменна подія, що протягом століть одночасно відзначається людьми у всіх країнах і на всіх континентах. Однак, за всіх часів і у різних народів, склались свої власні традиції зустрічі Нового Року.

           Отже, помандруємо світом та поцікавимось звичаями святкувань різних націй!

   У Великобританії напередодні Нового року в будинках має панувати зразковий лад, а всі борги, що накопичились за рік, сплачені. З настанням опівночі господар будинку широко відчиняє двері, щоб старий рік пішов, а новий заходив до оселі. Потім двері і вікна зачиняються і з цієї миті чекають першого гостя. Від того, хто першим переступить поріг будинку, залежить чи щаститиме в наступному році. Ще одне правило для гостя – принести із собою для господарів корж, віскі і маленький шматочок вугілля, який треба кинути в камін і побажати, щоб вогонь сімейного затишку палав вічно.   

У Франції святковий стіл просто не уявляють без смаженої індички і моркви з медом, що забезпечує оселі повне благополуччя на майбутні дванадцять місяців. Ще одна з ознак свята – Сантони – дерев’яні чи глиняні фігурки, які ставлять біля ялинки. А в південних селищах Франції існує ще й такий звичай: хазяїн-винороб неодмінно повинен обійняти бочку з вином, поздоровити її зі святом і випити за майбутній врожай.   У Греції, після того, як годинники проб’ють північ, господиня виходить у двір і розбиває об стіну плід граната. Якщо зернята розлітаються далеко по под’вірю, значить, у новому році вся родина буде щаслива, а поля дадуть гарний врожай.   У Тибеті господарки перед Новим роком печуть багато пиріжків з найрізноманітнішою начинкою, а потім роздають їх усім. Вважається: чим більше роздати – тим багатшим будеш.   

А мешканці Румунії до Нового року печуть пироги з сюрпризом: начинкою стає мілка монета, фарфорова фігурка, кільце або червона перчина. Дівчина, якій дістанеться пиріжок з кільцем, в майбутньому може розраховувати на щасливе заміжжя. А той, кому попаде монетка може розраховувати на покращення фінансових справ.   

В Італії у новорічну ніч заведено голосно кричати. У такий дивний спосіб і без того галасливі італійці проводжають Старий рік і вітають Новий. Це одна цікава традиція: позбуватись усіх необхідних речей, викинувши їх у вікно у той момент, коли годинники б‘ють дванадцять. Таким чином італійці позбуваються поганих намірів і зустрічають Новий рік з відкритим серцем і щирими думками.   

На Кубі, напередодні святкувань, весь посуд у домі наповнюють чистою водою, а коли настає північ, цю воду виливають з вікон. У такий спосіб мешканці острова Свободи бажають року, що наступає, чистого і світлого шляху.   Вода є неодмінним атрибутом святкування й у Бірмі і Таїланді, адже він припадає на період найбільшої спеки.

Таїландці при зустрічі поливають одне одного водою, бажаючи щастя в Новому році.   В Іспанії в новорічну ніч за традицією жителі відправляються на центральні площі свої міст їсти виноград. Під бій годинників треба встигнути з’їсти дванадцять ягідок, кожна з яких відповідає за місяць року, що наступає.   У Японії бронзові дзвони буддиських храмів відбивають у новорічну ніч 108 ударів. Цифра 108 обрана не випадково.

Японці вважають, що кожний з цих ударів виганяє одну з 108 людських вад, які затьмарюють життя людини. Очищаючись таким чином, японці зустрічають свій загальний новий рік народження (в Японії не заведено святкувати індивідуальний день народження).   

Жителі Шотландії напередодні Нового Року підпалюють смолу в бочці і котять її вулицями, символічно спалюючи старий рік.   Новорічну ніч у Кореї заведено проводити на ногах, бо існує повір’я: «Якщо в ніч на Новий рік спати, то брови посивішають». От і гуляють до ранку.   Іноді формування традицій святкування Нового року відбувається під впливом кліматичних умов, тому, до прикладу, у скандинавських країнах люди обожнюють проводити новорічну ніч на ковзанах.   Однак, не зважаючи на етно-національні і сучасні культурні розходження у святкуванні Нового року, є в цього свята і об’єднуючі машканців усієї планети атрибути, без яких не обходиться жоден Новий рік – це Дід Мороз, подарунки, святкова ялинка й очікування дива. 

Це коротка історія свята…А 28 грудня у Мархалівському  НВК відбулися новорічні ранки для учнів початкової школи та середніх  класів.

Весь колектив педагогів Мархалівського НВК працював над новорічною програмою, а сценарій  написав педагог-організатор Петрусенко В'ячеслав Віталійович. Традиційно учні початкових класів щиро вітали присутніх з Новим роком, співали веселі пісні,  водили хороводи, танцювали круг ялинки, грали в ігри та хизувалися чарівними новорічними костюмами. Учні середньої ланки підготували вистави. Захоплюючий сюжет, оригінальні костюми, якісний музичний супровід, артистизм, незвичні сценічні рішення та святкові емоції подарували семикласники глядачам у виставі «Новий рік на Олімпі».  

Наприкінці свята Дід Мороз і Снігуронька подарували дітям солодкі подарунки.

                                                                                               

 

 

 

Переглядів: 524 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Корисні посилання
 Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України  Інститут інноваційних технологій і змісту освіти МО Головне управління освіти і науки Київської облдержадміністрації КОІПОПК УЦОЯО КРЦОЯО  pedpresa.com

Мархалівська ЗОШ © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz