П`ятниця, 26.04.2024, 05:19
Вітаю Вас Гость | RSS

Мархалівський НВК

!--
Категорії розділу
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 81
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Каталог файлів

Головна » Файли » Методична робота » Методичні рекомендації

Методичні рекомендації щодо профілактики отруєння грибами
[ Викачати з сервера (220.0 Kb) ] 30.10.2014, 21:14

Методичні рекомендації щодо профілактики отруєння грибами

Збір грибів у наших лісах починається ранньою весною і закінчується пізньої осені, плодоносять гриби хвилями в залежності від погодних умов. Цікаво і дуже корисно збирати гриби, довгі прогулянки лісом, позитивні емоції - це насамперед відмінний відпочинок. Але найголовніше правило: перш ніж іти в ліс за грибами, необхідно ретельно вивчити ознаки різних видів грибів, щоб зуміти відрізнити справжні їстівні лісові гриби від отруйних. Лісові гриби дуже корисні для людини, в них містяться білки, жири, цукри і багато вітамінів. За твердженням медиків, вони покращують обмін речовин і зміцнюють нервову систему. Грибами також харчуються багато тварин, що живуть у лісах.

Збирання грибів - не лише відпочинок, а й напружена праця, під час якої потрібно бути зосередженим та уважним. Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що останнім часом в Україні почастішали випадки отруєння грибами. Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас.

Нерідко отруюються грибами, які більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до кошиків. Помилитися ж вони можуть, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні ознаки. Немало випадків, коли хворі потрапляли до лікарень після споживання голубінок, глив, сироїжок, синяків, парасольок тощо.

Тому звертаємо увагу вчителів на організацію профілактичної роботи з попередження отруєнь грибами та рослинами у процесі проведення навчальних занять та позаурочній діяльності.

Рекомендуємо для учнів 1-11 класів провести виховні заходи у формах: 

• зустріч з медичними працівниками;

• проведення міні-лекторію;

• проведення годин спілкування;

• проведення навчальних тренінгів;

• проведення конкурсу на кращу стіннівку;

• проведення конкурсу поробок, плакатів, колажів;

• проведення вікторин, конкурсів, КВК, брейн-рингів;

• написання творів чи інших творчих робіт;

• організація виставки дитячих робіт;

• демонстрація відеофільмів про небезпеку отруєнь грибами;

• виступи агітбригади;

• оформлення тематичних стендів, бюлетенів, пам’яток.

Бесіди:

1. Охорона життя і здоров'я – одна з найважливіших проблем сучасності.

2. Основи формування життєво безпечної поведінки.

3. Природне середовище і здоров'я.

Лекції - консультації:

1. Ознайомлення дітей з небезпекою отруєння грибами та рослинами.

2. Профілактика отруєнь.

Усні журнали:

  1. Обережно! Гриби їстівні та отруйні.
  2. Такі гарні! Такі небезпечні!

Орієнтовна тематика профілактичних заходів: «Це повинен знати кожен», «Твоя безпека – твоя уважність», «Безпечне «тихе полювання», «Будь уважним», «Правила безпеки при зборі грибів», «Береженого Бог береже», «Обережно гриби!», «Такі незнайомі рослини», «Профілактика отруєнь грибами та рослинами» тощо.

Рекомендуємо при проведенні  заходів донести до учнів та їх батьків наступну  інформацію за блоками:

 

І. Інформаційний блок

Отруйні гриби

 

 

 

 

Бліда поганка – найпоширеніший отруйний гриб, який маскуючись то під печерицю, то під сироїжку, може потрапляти у корзину недосвідченого грибника. В усьому світі щороку від отруєнь блідою поганкою помирають сотні людей. Така висока смертність пояснюється надзвичайною токсичністю отрути, котра входить до складу цих грибів. Бліда поганка росте в листяних і хвойних лісах. Шапка майже плоска, зеленувата або жовтувата. Нагадує печериці і сироїжки. Але на відміну від перших – шапка зі споду бліда, а не рожева чи світло-коричнева; від других – має широке, немов повисле кільце на блідо-плямистій ніжці. Тонка ніжка закінчується потовщенням біля кореня.

 

 

 

Мухомор пантерний має відносно невелику клейку сіро-зелену з фіолетовим відтінком, іноді пурпурну шапку, дрібно-біло-лапату ніжку. Шапка 4-10 см у діаметрі, напівсферична, з тонким рубчастим краєм, буро-коричнева, з численними білими пластівцями. Пластинки густі, білі. Ніжка циліндрична, внизу з складчастою бульбою, порожня, біла. М'якуш білий, з неприємним запахом.

Росте у листяних і хвойних лісах, часто, з липня по жовтень. Поширений по всій Україні. Містить такі отрути: мускарин, мікоатропін.

 

 

 

Мухомор червоний знають всі. У молодого гриба шапка, немов конус, а потім розкривається як парасолька, біло-лопата ніжка. На поверхні шапки – висипання білого або сірого кольору. Ніжка біла або жовтувата з кільцем у верхній частині, потовщена внизу. Мухомор червоний – один із найменш отруйних у сімействі мухоморів, але для їжі абсолютно не придатний.

 

 

Опеньок несправжній на відміну від справжнього кільця на ніжці не має, його м'якоть жовта з неприємним запахом, у воді чорніє або синіє. Шапка жовто-червоного, чорно-бурого кольору. Ніжка в молодих грибів жовто-брудно-лопата, у старих грибів – буро-зелено-лопата. Ростуть ці гриби групами.

 

 

УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

"Усі їстівні гриби мають приємний смак".

"Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний".

"Усі гриби в молодому віці їстівні".

"Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".

"Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".

"Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".

"Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".

"Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".

Запам’ятайте!

  1. Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
  2. Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  3. Не збирайте гриби:

якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;

поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;

з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлені;

"шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

  1. Не куштуйте сирі гриби на смак.
  2. Перевірте вдома гриби ще раз. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  3. Піддавайте кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  4. Дотримуйтесь технології приготування різних видів грибів. Вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік. Тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. Такої ж попередньої обробки вимагають сироїжки, свинухи, валуї та інші гіркі і їдкі на смак гриби.
  5. Кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  6. Дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
  7. Не частуєте грибами дітей, людей літнього віку та вагітних жінок.
  8. Не спокушайтесь на приємний колір та аромат грибів. Деякі отруйні гриби мають досить “апетитний” вигляд та приємно пахнуть.
  9. Пам’ятайте! Простих, швидких і в той же час надійних способів визначення отруйних чи їстівних грибів не існує.
  10. Не збирайте гриби, якщо ви не впевнені у своїх знаннях чи поряд немає досвідченого грибника.
  11. Споживайте печериці та гливи, вирощені у теплицях. В зарубіжних країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають їх у лісах.

 

Симптоми отруєння грибами: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) –  з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

 

Категорія: Методичні рекомендації | Додав: school
Переглядів: 1009 | Завантажень: 35 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Корисні посилання
 Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України  Інститут інноваційних технологій і змісту освіти МО Головне управління освіти і науки Київської облдержадміністрації КОІПОПК УЦОЯО КРЦОЯО  pedpresa.com

Мархалівська ЗОШ © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz