Четвер, 09.05.2024, 08:42
Вітаю Вас Гость | RSS

Мархалівський НВК

!--
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 81
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2019 » Листопад » 30 » ФЕНОЛОГІЧНІ СПОСТЕРЕЖЕННЯ. ПТАХИ ВОСЕНИ
13:07
ФЕНОЛОГІЧНІ СПОСТЕРЕЖЕННЯ. ПТАХИ ВОСЕНИ

         Юні орнітологи закладу освіти протягом осінніх місяців спостерігали за життям птахів восени. Мають певні напрацювання і готові поділитися з вами…
Восени відбуваються зміни в природі, тому відбуваються зміни і в житті птахів. З настанням осені змінюється життя птахів. Зникають комахи, в’януть трав’янисті рослини. Все менше й менше корму залишається для птахів. Тому наприкінці літа й восени багато птахів відлітає в теплі краї, де для них достатньо їжі.
Протягом вересня-жовтня учні знайомилися з життям птахів восени, зі змінами, що відбуваються в їхньому житті, відслідковували зв'язок змін у житті птахів зі змінами в природі. Учні дізналися про життя перелітних та осілих птахів нашої місцевості та «зимових гостей», які прилітають на зиму до нас.
Відлітають птахи зовсім не тому, що мерзнуть. У них відмінне утеплення з пір’я, але потрібно чимось підтримувати обмін речовин всередині організму - харчуватися. Саме наявність їжі визначає час відльоту пернатих. Якщо зима обіцяє бути теплою, то і їжі у деяких видів птахів може бути досить для зимівлі, тому деякі види іноді залишаються.
Ми з’ясували, що першими відлітають птахи, які харчуються комахами. Адже їх їжі в якийсь момент стає недостатньо: комахи ховаються, і птахи вирушають на південь, щоб прогодувати себе. Потім, разом з промерзанням грунту, відлітають і птахи, що харчуються насінням, зернами дерев і рослин. До кінця тримаються великі водоплавні представники птахів, до тих самих пір, поки їх водойми не почнуть покриватися крижаною кіркою.
Деякі птахи на зиму запасають собі їжу. Синиці ховають у тріщини кори насіння дерев, лялечки комах. Сови - у дуплах дерев ховають мертвих мишей.
Є такі пташки, які залишаються зимувати в нас, бо можуть знайти собі поживу. Птахи, які не відлітають - це осілі пташки. До них належать горобці, сороки, ворони, сичі, дятли, синиці. Ці пташки полюбляють насіння лободи, подорожника, живляться рештками рослин, а от синиці дуже люблять свіже несолоне сало.
Коли настають холоди, осілі птахи покидають ліси, поля і переселяються поближче до осель людей, де можуть знайти собі корм. У них стає густішим пір’я і пух.
У листопаді в наших лісах з’являються зимові пернаті гості - червоногруді снігурі, чечітки, чубаті омелюхи та шишкарі.
Вони прилітають зимувати до нас. Тут вони знаходять більше корму взимку. Птахів, які прилітають зимувати, називають зимовими гостями.
Ми продовжуємо свої спостереження…але мова піде про життя птахів взимку! Перший місяць зими уже незабаром. Настав час подумати, як ми допоможемо перезимувати птахам зиму, щоб весною почути чарівну мелодію пташиного гурту…

Переглядів: 171 | Додав: school | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Корисні посилання
 Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України  Інститут інноваційних технологій і змісту освіти МО Головне управління освіти і науки Київської облдержадміністрації КОІПОПК УЦОЯО КРЦОЯО  pedpresa.com

Мархалівська ЗОШ © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz