Неділя, 05.05.2024, 08:48
Вітаю Вас Гость | RSS

Мархалівський НВК

!--
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 81
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2020 » Березень » 31 » БУДЬТЕ СВІДОМИМИ: НЕ ПАЛІТЬ СУХУ ТРАВУ ТА СМІТТЯ!
10:36
БУДЬТЕ СВІДОМИМИ: НЕ ПАЛІТЬ СУХУ ТРАВУ ТА СМІТТЯ!

З перших днів весни ми являємося свідками масового спалювання сухої трави, листя, сухостою, сміття, що несе величезну шкоду довкіллю. Невинне багаття перетворюється на суцільне, стихійне, руйнівне лихо.

Через брак знань та лінь, люди знову і знову самовільно наносять непоправної шкоди природі та своєму здоров’ю, адже при згоранні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму! До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

 

ЧОМУ НЕ МОЖНА ПАЛИТИ ТРАВУ НАВЕСНІ І ДО ЧОГО ЦЕ ПРИЗВОДИТЬ:

 

1. Під час палів трави та квіти вже почали свій активний ріст, хоча цього можна не помітити. Тому, випалюючи суху траву, ви не тільки шкодите молодій рослинності, а й знищуєте її. Після вогню виживає і першою пускається в ріст найбільш стійка та невибаглива трава, часто це бур’янові трави, що не дають далі зростати іншим.

2. На поверхні та під землею від вогню гине насіння рослин і трав.

3. У результаті випалювання сухої трави бідніє видовий склад лучної рослинності і тваринного світу. На місцях пожеж вже не буде колишнього різнотрав’я.

 

4. У вогні гинуть всі живі істоти – сонечка, туруни, дощові черв’яки та інші комахи, що беруть участь в процесі формування грунту. Для дощових черв’яків зайвої сухої трави не буває. Вони дуже швидко переробляють її, перетворюючи в найцінніше добриво – гумус і одночасно роблять грунт пухким та живим.

5. Від таких пожеж гинуть і страждають звірі, плазуни, земноводні: особливо новонароджені зайчата, їжаки, жаби. При сильному вогні гинуть практично всі тварини, що живуть в сухій траві або на поверхні грунту.

6. При підпалі трави гине вся корисна мікрофлора грунту, в тому числі і та, яка допомагає рослинам протистояти хворобам.

7. Трав’яні пожежі призводять до помітного зниження родючості грунту. Пожежа не збільшує кількість мінеральних поживних речовин в грунті, вона вивільняє їх з сухої трави, робить недоступними для живлення рослин.

8. При весняному палі також можуть пошкодитися дерева, особливо їх коренева шийка – дуже вразливе місце прямо над землею. Не кажучи вже про те, що дерева можуть просто згоріти. Від сильної температури можуть обгоріти бруньки, що дуже шкодить дереву, навіть якщо воно виживе.

9. Дим від горіння сухої трави – їдкий, темний та густий, він подразнює очі, має неприємний запах та викликає алергії. Спалюючи траву, ви спалюєте ті солі важких металів, що осіли на рослинах.

10. На місці підпалу нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, але дуже часто не відновлюється ніколи.

Звертаємо також увагу на те, що кожен акт підпалу сухостою – це злочин проти природи за який передбачена адміністративна, а в окремих випадках  і кримінальна відповідальність!

 

ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ НАШОГО СЕЛА! Закликаємо вас суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, не випалювати суху траву та сміття на присадибних ділянках, не розводити відкритий вогонь поруч із господарськими будівлями, не спалювати залишки рослинності, не розводити багаття в лісі та лісосмугах, а також не залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці.

Запам’ятайте, суха торішня трава - не сміття, а частина екосистеми створена самою природою. Ті, хто стверджують що спалювати траву корисно - помиляються самі і вводять в оману інших.

Дотримуйтесь усіх правил безпечного поводження з вогнем, ні в якому разі без потреби не спалюйте суху траву! Не завдавайте шкоди  здоров’ю людей і навколишньому середовищу!

Якщо ви помітили горіння сухої трави – спробуйте самотужки його ліквідувати.

Пам’ятайте! Зупинити   початкове   розповсюдження  вогню значно легше, ніж загасити   велику   пожежу. У випадках значного поширення пожежі – негайно повідомте про загоряння за телефоном 101.

 

ЛЮБІТЬ, ШАНУЙТЕ ТА БЕРЕЖІТЬ ПРИРОДУ!

Переглядів: 356 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Корисні посилання
 Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України  Інститут інноваційних технологій і змісту освіти МО Головне управління освіти і науки Київської облдержадміністрації КОІПОПК УЦОЯО КРЦОЯО  pedpresa.com

Мархалівська ЗОШ © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz