Субота, 27.04.2024, 17:01
Вітаю Вас Гость | RSS

Мархалівський НВК

!--
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 81
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2016 » Листопад » 26 » ДОПОМОЖЕМО ПТАХАМ ВЗИМКУ
19:40
ДОПОМОЖЕМО ПТАХАМ ВЗИМКУ

          Усе життя птахів узимку цілковито підпорядковане пошукам їжі, адже світловий день короткий, а втрати сил і енергії значні. Птахи майже весь час тримаються поряд зі своїми кормовими ділянками. Деякі з них, синиці, сойки, горіхівки, ще з осені роблять запаси насіння, ховаючи його під корою, в тріщинах стовбурів та гілок. Напевно, немає потреби доводити користь підгодівлі птахів, яка взимку є одним із найреальніших шляхів допомоги пернатим.

         Зимова підгодівля птахів має корисні наслідки для людини. Наприклад, вона дозволяє відвернути увагу птахів від видзьобування бруньок на плодових деревах. Але найголовніше, служить для приваблення пернатих у місця, де вони можуть принести велику користь у період вигодовування пташенят комахами-шкідниками. Лиш те, що така допомога дає можливість багатьом птахам вижити, свідчить на її користь.

         Підгодівлю птахів проводять у період, коли їм складно знайти звичний корм, головним чином у снігову пору і аж до появи першої зелені. Птахів слід поступово привчати до місць підгодівлі, з тим, щоб вони надовго запам’ятали їх і поверталися щодня. I, звичайно, її необхідно провадити регулярно. Інакше птахи, які вже звикли одержувати допомогу, опиняться в дуже скрутному становищі.

        Різним видам птахів потрібна й різна допомога взимку. Зерноїдним птахам (чижам, щигликам тощо) дійсно необхідна наша допомога лише в роки неврожаю природних кормів. Водночас комахоїдні синиці, золотомушки, а також куріпки, фазани потерпають найбільше через відсутність корму. Термін початку підгодівлі може змінюватися в залежності від погодних умов. Її необхідно розпочати рано, ще в жовтні, якщо осінь рання, дощова, випав сніг або неврожай природних кормів. Абсолютна неможливість знайти корм стається лише з появою стійкого снігового покриву й промерзанням землі. Ось тоді підгодівля стає життєво важливою.

       Корми повинні бути досить різноманітними. Комахоїдних птахів, які зимують у нас, краще підгодовувати сирим насінням соняшника, гарбуза, дині, конопель. Його потрібно спочатку розчавити, інакше синиці витрачають занадто багато енергії, розкриваючи це насіння самотужки, а до того ж можуть зламати дзьоба.

           Синиці й дятли особливо люблять ласувати свіжим (несолоним) салом. Якщо на годівничку покласти ягоди горобини, калини, то можна привабити снігурів, омелюхів. За зернами конопель, проса, вівса можуть прилетіти вівсянки, щиглики, повзики, синиці. Популярністю користуватиметься насіння дикорослих трав, зібране з осені. Зграйки щигликів не оминуть віники бур’янів, устромлених у сніг. А яблуками поласують дрозди, чикотні й сойки. Сало, яблука й кукурудзу можна просто настромити на дріт або на гілки кущів.

      Виявляється, що найбільше полюбляють птахи взимку насіння бур’янів. Бур’яни рятують мільйони пташок від голодної смерті. Адже його насіння не висипається на землю, як у культурних зернових рослин жита, пшениці, проса і вівса, а залишається на стеблах. Тому птахи можуть ласувати ним упродовж усієї довгої зими аж до самої весни. Рятують від голодної смерті птахів також плоди калини, горобини, омели, обліпихи, глоду. Особливу харчову цінність мають шишки хвойних дерев, в яких саме визріло насіння.

           Зима — важке випробування для всіх пернатих, тож погодуймо птахів взимку. Скільки б не було у тебе різних справ, забав та веселощів, не забувай про своїх крилатих друзів. Допоможи їм, і вони стануть тобі у пригоді, сторицею віддячать своєю невтомною працею та піснями.

        Творити добро легко і приємно. Учні нашого НВК  виготовили  для птахів маленькі безкоштовні їдальні,  розмістили їх у шкільному саду та біля школи.  Синички, горобці та інші наші зимові гості цілими зграйками з радістю відвідують їх.   А в подяку за частування  птахи подарують нам неповторну естетичну красу, милозвучні співи та, безумовно, принесуть користь для природи та людини. 

 

 

Переглядів: 362 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Корисні посилання
 Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України  Інститут інноваційних технологій і змісту освіти МО Головне управління освіти і науки Київської облдержадміністрації КОІПОПК УЦОЯО КРЦОЯО  pedpresa.com

Мархалівська ЗОШ © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz