Неділя, 28.04.2024, 23:31
Вітаю Вас Гость | RSS

Мархалівський НВК

!--
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 81
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2017 » Березень » 9 » ЄДНАЙМО УКРАЇНУ ТАРАСОВИМ СЛОВОМ…
20:09
ЄДНАЙМО УКРАЇНУ ТАРАСОВИМ СЛОВОМ…

       Серед тих визначних діячів, чиї серця, помисли, талант спрямовані на служіння народові, чия душа сповнена високої любові до Батьківщини, Т.Г. Шевченко по праву займає почесне місце, бо з таким вогнем у душі захищав свободу і незалежність України, честь і гідність народу! Безсмертне ім’я великого українського поета і художника Т. Г. Шевченка відоме скрізь як ім’я людини, що віддала своє життя боротьбі за свободу українського народу. Саме тому вся світова громадськість у березні кожного року вшановує його пам’ять.

Тарас Шевченко – велична постать української літератури. Його творчість неповторна, виняткове явище в історії світової літератури. В ньому вся історія наша, все буття… Кому невідомо: Україна – це Шевченко, Шевченко – це Україна. Він вершина, парость родового дерева, виразник і хранитель народного духу.

Уже для багатьох поколінь українців – і не тільки українців – Шевченко означає так багато, що сама собою створилась ілюзія, ніби ми все про нього знаємо, все в ньому розуміємо, і він завжди з нами, в нас. Та це лише ілюзія. Шевченко як явище велике й вічне – невичерпний і нескінченний. Волею історії він ототожнений з Україною і разом з її буттям продовжується нею. Він росте й розвивається в часі, в історії, і нам ще йти і йти до його осягнення. Ми на вічнім шляху до Шевченка... Тараса Шевченка розуміємо настільки, наскільки розуміємо себе – свій час і Україну в ньому.

«Він був сином мужика і став володарем у царстві духа, він був кріпаком, і став велетнем у царстві людської культури. Доля переслідувала його в житті, скільки лиш могла, та вона не зуміла перетворити золото його душі на рану… Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті – невмирущу радість, яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори…». Так про нашого Кобзаря сказав відомий український поет, прозаїк, публіцист Іван Франко.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З 03 по 10 березня у Мархалівському НВК проходив тиждень, присвячений Дню народження Т.Г. Шевченка. Добросовісно та відповідально підготувались до проведення заходів учні 3 класу, які ще раз згадали основні віхи життя Великого Митця, його знакові літературні твори, а також головні мотиви творчості. Протягом тижня на інформаційних хвилинках класний керівник 3 класу Богацька Л.П. разом з учнями ознайомились з біографією Т. Г. Шевченка, підготували реферати та розповіді про життєвий та творчий шлях поета, оформили виставку малюнків та книг, створили ілюстрації до прочитаних творів та поділилися враженнями, які справила на них творчість поета. Третьокласники зізналися, що завдяки творам Т. Г. Шевченка навчилися любити природу, співчутливо ставитися до людей, зрозуміли, що значить любити Україну та відчули цю любов у собі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кожний учень 3 класу вивчив напам’ять вірш Т.Г. Шевченка (за бажанням) та дикламував його на конкурсі читців «А почитай-но, синку, Кобзаря!». До кожного твору намалювали малюнки та виготовили аплікації. В останній день тижня були підведені підсумки. «У кожного - свій Шевченко, бо всяк вибирає в його спадщині те, що йому найближче. Всяк бере у Шевченка стільки, скільки здужа. Всяк пише про нього так, як зможе. А сам Шевченко, як явище велике і вічне – невичерпний і нескінчений. Він росте і розвивається в часі, в історії, і нам ще йти до його осягнення. Шевченко – завжди попереду. До нього треба доростати усім життям!» - наголосила у підсумку Богацька Л. П. та подякувала  своїм вихованцям за плідну працю…

До вшанування пам’яті Великого Митця долучилися і учні старших класів.Вони прийняли участь у вікторині «Чи знаєте Ви Шевченка?». На проведених виховних заходах подорожували сторінками життя та творчості Т.Г. Шевченка, був проведений конкурс ораторського мистецтва та виразного читання поезій.Учні підготували книжково-ілюстративну виставку «Шевченкове слово в віках не старіє»

Шевченкова поезія – святиня і скарб українського народу. І нині, в нову епоху, в новий історичний час, шевченкове слово запалює мільйони, надихає тих, хто бореться за соціальне і національне визволення.

До глибини душі вражає велика любов Шевченка до України. Тонкий, ніжний лірик, він рідному краєві – справдешньому земному раєві - присвячує найсокровенніші слова, що йдуть від самого серця.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тарас Шевченко звеличив Україну, звеличив весь український народ. «Незлим тихим словом» згадуємо ми свого пророка, який залишив нам прекрасні твори. Минатимуть роки, спливатимуть віки, а Тарас Шевченко залишатиметься у пам’яті нащадків, бо є й буде Україна, і народ український, який пам’ятає його заповітні слова:

І мене в сім’ї великій,

В сім’ї вольній, новій

Не забудьте пом’янути

Незлим тихим словом.

В день народження Т.Шевченка дорослі і діти йдуть до його пам’ятника, щоб поставити свічку, покласти квіти, почитати його вірші, поспівати пісні, вшанувати великого Кобзаря...

 

Переглядів: 784 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Корисні посилання
 Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України  Інститут інноваційних технологій і змісту освіти МО Головне управління освіти і науки Київської облдержадміністрації КОІПОПК УЦОЯО КРЦОЯО  pedpresa.com

Мархалівська ЗОШ © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz