Понеділок, 29.04.2024, 23:07
Вітаю Вас Гость | RSS

Мархалівський НВК

!--
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 81
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2017 » Лютий » 8 » НАГОДУЙТЕ ПТАХІВ ВЗИМКУ, ТО ВОНИ ВІДДЯЧАТЬ ВЛІТКУ!
13:19
НАГОДУЙТЕ ПТАХІВ ВЗИМКУ, ТО ВОНИ ВІДДЯЧАТЬ ВЛІТКУ!

        Творити добро легко і приємно. Можна підняти папірець, кинутий недбалою людиною, поступитися місцем у тролейбусі, подякувати продавчині у магазині... Але часто ми забуваємо про тих, кому наша допомога просто найнеобхідніша.

         Лютий - найважчий місяць для птахів . Це місяць лютого холоду і голоду. Зима відчуває, що скоро їй доведеться поступитися своїми правами, ось вона і злиться: то морозом вдарить, то замете буревій. Найгірше, коли після денної відлиги вдарить вночі мороз і відразу заморозить сніг зверху. Така крижана кірка на снігу  міцна, жорстка, слизька. Її не розбити ні слабкими лапками, ні дзьобом.

           Як птахам дістати під льодом їжу - травичку, зернятка? У кого немає сили пробити скло крижаної кірки, той голодує. Пташки, які залишилися зимувати потребують саме нашої з вами допомоги і не будуть відмовлятися від  пригощання. І в наших з вами  силах допомогти їм.

         Піклуючись про  створення сприятливих умов для зимуючих птахів, наші вихованці ще восени, до настанням холодів, на подвір’ї школи та у саду  розвісили  годівнички. Всі годівнички виготовили  учні власноруч  (деякі при допомозі батьків). Розвісивши  годівнички, вихованці не забули про них, постійно наповнюють  їх кормом. Біля власних садиб школярів також з’явилися різні види годівничок – і у вигляді будиночків, і виготовлені  із пластикових пляшок, коробок та ін.

Задовольнити пташині потреби зовсім неважко. То чим же підгодовувати птахів?

Корм для птахів складається з:

• насіння: гарбузів, кавунів, динь, соняшнику, лободи, кропиви,   будяків, конопель;
• зерно проса, пшоно, вівсяна крупа;
• несолоне сало, маргарин, м'ясо кролика або курки (ніжне м'ясо);
• горіхи арахісу, кедрові горіхи і т.д.
• крихти пшеничного хліба, сушені ягоди, шматочки фруктів, мед, курячі яйця, відварена картопля.

          Найкорисніше, з погляду орнітологів, необхідно використовувати для підгодівлі великорозмірне насіння соняшника, кавунів, гарбузів, кабачків, динь, огірків. Пам'ятайте, що соняшникове і гарбузове насіння, як і усе інше, птахам дають не смаженим. Щоб полегшити добування зерняток з-під міцних оболонок, насіння згаданих городніх культур треба перед насипанням у годівничку подавити чимось твердим, наприклад, скляною пляшкою. Насіння кавунів краще побити невеликим молоточком, бо його оболонка дуже міцна і тоді птахи менше витрачатимуть енергії на роздовбування  роздавленого насіння. При роздовбуванні цілого насіння птахи можуть травмувати собі дзьоб. Найкалорійніше насіння соняшника і конопель, а найзбалансованіше за поживністю - зерно вівса, проса, суміш насіння різних трав.

             Окрім сухих кормів, у годівницю можна класти і м'які - різні прісні каші, свіжі яблука, розмочені сухофрукти, до яких дуже ласі дрозди. Якщо ви заздалегідь заготовили ягоди калини, то їх можна розвісити навколо годівниці, вони обов'язково привернуть увагу омелюх і снігурів.

               Пташки  залюбки поласують і салом, підвішеним на дротині або мотузці. Слід розвішувати  тільки несолоне сало. Скуштують сала і дятли.

Є інгредієнти, які не можна давати птахам: смажене, гостре, солоне, кисле, житній хліб, шкірку бананів, цитрусові.

І наостанок, коротко про головне:

птахи, які  зустрічаються в нашій місцевості –  горобці, синички, сороки,    ворони,    граки, дятли, голуби;      
• найчастіше птахи мешкають біля житлових будинків, де на подвір’ї  їдять домашні птахи, у    безвітряних місцях, де густі зарослі кущів, тому саме там слід вішати годівнички;  
• найкраще пташки їдять зерно, насіння, крихти хліба, шматочки сала;

• пташок бажано годувати в один і той же час і систематично, якщо декілька днів не давати корму, пташки більше не прилетять до вашої годівнички;

• годівничку краще робити з дахом, щоб у випадку опадів корм залишився придатним до споживання; 

• не слід забувати, що у пташок можуть бути вороги – домашні коти і собаки, тому годівнички слід вішати у недоступному для них місці.

          Допомагайте маленьким пернатим друзям взимку! Запрошуйте  милих і кумедних пташок до себе в гості, щоб помилуватися і досита нагодувати їх  в цей важкий для них час! Скільки б не було у вас різних справ, забав та веселощів, не забувайте про своїх крилатих друзів. Допоможіть їм, і вони стануть вам у пригоді, сторицею віддячать своєю невтомною працею та піснями…

     "P.S."  До уваги юних захисників природи! У Мархалівському НВК триває фотоконкурс «Щедра годівничка». Долучитись до нього може кожний учень з 1го по 9й клас.             

          Своїми власними фотофактами (фотографіями), зробленими під час розвішування годівничок чи підгодування птахів, ви закликаєте всіх небайдужих людей потурбуватися про збереження чисельності та різноманіття зимуючих птахів Київщини, рідного села. Роботи надсилайте на електронну адресу - m_shulzhenko@ukr.net. Кращі роботи фотополювання  будуть розміщені у природничо-екологічному фотоальбомі «Вікно в природу».

 

Переглядів: 1104 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Корисні посилання
 Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України  Інститут інноваційних технологій і змісту освіти МО Головне управління освіти і науки Київської облдержадміністрації КОІПОПК УЦОЯО КРЦОЯО  pedpresa.com

Мархалівська ЗОШ © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz