Неділя, 28.04.2024, 06:18
Вітаю Вас Гость | RSS

Мархалівський НВК

!--
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 81
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2017 » Квітень » 19 » ОБЕРЕЖНО, КЛІЩІ!
19:01
ОБЕРЕЖНО, КЛІЩІ!

     Відпочинок на природі можуть зіпсувати кліщі! Зараз у них підвищена активність. Кліщі активні в природі з березня по листопад місяць, живляться кров’ю людей та тварин. Зараження інфекційними хворобами відбувається через укус кліща, що нападає на людину під час відвідування лісу, парків, зеленої зони. Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

Кліщі є переносниками багатьох небезпечних інфекційних хвороб, таких як кліщовий енцефаліт, кліщові бореліози, різноманітні лихоманки. Для території України найбільш епідемічно актуальної в останні роки є хвороба Лайма – це інфекція яка переноситься кліщами і при відсутності своєчасного лікування може привести до інвалідності (втрата зору, паралічі, захворювання серця та суглобів).

Укус цих комах ми практично не відчуваємо, завдяки анестезувальній дії їхньої слини. Іноді кліщі висмоктують кров до 4-6 днів. Виявивши на своєму тілі паразита, необхідно одразу звертатися до фахівців. Позбутися кліща можна і самотужки. Для цього потрібно місце укусу змастити олією. Тоді за допомогою нитки чи пінцету обережно потрібно начебто викрутити паразита.

Однак не лише люди потерпають від кліщів, тваринам теж дістається. Якщо знайдете паразита – обов’язково до ветеринара. Останні ж заспокоюють: панікувати не потрібно, важливо спостерігати за поведінкою тварини. Кліщі найактивніші з другої половини квітня до середини липня. Найпростішим і надійним засобом профілактики вказаних захворювань є заходи, що запобігають потраплянню на людину кліщів. При відвідуванні місць, де вони можуть бути, рекомендується:

  • одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити кліщів. А також одягати головний убір;
  • проводити під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожні 2 години і ще раз удома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;
  • звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м місце для привалів, нічного сну на природі;
  • вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати і випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;
  • якщо разом з вами на природі перебували ваші хатні тварини - їх теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для захисту від кліщів треба використовувати ефективні засоби, що їх відлякують - репеленти. Препарати слід купувати в торговельній мережі, а не в приватних осіб. Їх наносять на відкриті частини тіла (крім обличчя) і на одяг. Після нанесення на шкіру репеленти діють від 15 хвилин до 10 годин. Це залежить від температури, вологості повітря, якості засобу. Репелент, нанесений на одяг, діє довше, ніж на шкірі.

Будь-який препарат може викликати алергічну реакцію в схильних до неї людей. Тому користуватися репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій слід звертатися до лікарів. Якщо кліщ все ж таки присмоктався, необхідно видалити його якомога швидше, бажано у травмпункті. За відсутності такої можливості кліща видаляють самостійно: слід змастити його олією (не заливати, щоб не задихнувся), повільно видалити разом із хоботком, розхитуючи комаху з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки. Після видалення, місце присмоктування змастити 3%-им розчином йоду, спиртом або одеколоном і ретельно вимити руки з милом. Засоби особистого захисту від кліщів прості і доступні кожній людині, яка дбає про своє здоров’я

І пам’ятайте, що в жодному разі не можна викидати кліща. Його треба спалити, оскільки самка, що насмокталася крові, може дати нове потомство на тій території, де її викинули (після присмоктування кліщ відпадає та відкладає яйця в ґрунт). Після видалення, в перші п’ять днів після укусу, лікар-інфекціоніст призначає превентивне (профілактичне) лікування особам, які контактували з кліщами.

У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу, - звертайтеся до лікаря-інфекціоніста.

Після кожного походу на природу перевіряйте ретельно своє тіло, важкодоступні ділянки, особливо в волоссі їх дуже важко ідентифікувати.

І наостанок…Шановні батьки! Після прогулянки уважно огляньте себе і дітей, особливо відкриті ділянки шкіри і волосяний покрив. Прогулянковий одяг добре витріпайте. Якщо ж все таки ви побачили на тілі кліща, то ні в якому разі не видаляйте його голими руками: ви можете роздушити його пальцями і заразитися. Намочіть бинт гасом (олією, бензином, ацетоном), прикладіть до місця укусу і тримайте 15 хвилин. Якщо кліщ не повністю ввійшов в тіло, то почне вилазити сам. Витягнувши кліща, негайно продезинфікуйте ранку, а його покладіть у банку, закрийте кришкою і відвезіть в лабораторію санепідемслужби для дослідження.

Пам’ятайте: якщо кліщ заражений, вакцину слід ввести протягом першої доби!!!

 

Переглядів: 422 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Корисні посилання
 Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України  Інститут інноваційних технологій і змісту освіти МО Головне управління освіти і науки Київської облдержадміністрації КОІПОПК УЦОЯО КРЦОЯО  pedpresa.com

Мархалівська ЗОШ © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz