Понеділок, 29.04.2024, 10:12
Вітаю Вас Гость | RSS

Мархалівський НВК

!--
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 81
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2017 » Березень » 5 » РОЗПОЧАЛАСЯ ПРИРОДООХОРОННА АКЦІЯ «ПЕРВОЦВІТ – 2017»
18:46
РОЗПОЧАЛАСЯ ПРИРОДООХОРОННА АКЦІЯ «ПЕРВОЦВІТ – 2017»

       Як солодко спиться вранці! У теплому ліжку додивляємося солодкі сни, з горням гарячого вранішнього напою та сонним поглядом підходимо до вікна… А там?… А там вона! Така чарівна і неповторна заглядає у вікно, пестить уже зовсім весняним вітром та чарує передчуттями. Вони виникають спонтанно, немовби той самий вітерець приносить їх на своїх крилах з далеких країв! Весна!… Якими б ще словами не намагався описати цю красу, та те, що коїться на душі – незбагненне. І не дивно. Це ж весна! І її провісники – первоцвіти…

Земля прокидається зі сну! Ще зовсім холодні сонячні промені, доторкаючись до неї, немов би матуся піднімає на руки своє немовля, огортають її. Як спляча красуня вона спочатку відкриває свої заспані очі-озерця, потім піднімає голівки-первоцвіти від теплої подушки, дихає вологістю весняних туманів, іноді лютує хуртовинами-заметілями та лякає дрібним, і ще зовсім холодним, дощиком.

І не просто так чудо-промінчики досягають Землі, вони пробуджують життя, яке яскравим фонтаном б’є з її надр.

Первоцвіти - провісники весни. Сонячний зайчик пестить ніжні пелюстки, вітерець розгойдує їх, наче хоче розбудити від зимового сну. Життя починає вирувати і вабити людей на природу, до лісу, у поле, де свіжий подих весни, блакитне небо, веселий гомін джерельних вод та безмежжя простору. Та найбільше манять до себе оті маленькі яскраві перші весняні барви – квіти-первоцвіти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пробившись через ґрунтову товщу, а іноді, через сніжний килим, вони прийшли вітати весну і людину. І ось розпочинається весняний карнавал: білосніжні підсніжники, фіолетовий шафран, блакитноокі проліски, оповита сріблястою павутинкою сон-трава, ключі первоцвіту, ніжно-рожеві та білі китиці рясту, темно-сині, білі, голубоокі фіалки, палаючий горицвіт, порцелянові філіжаночки конвалії. Вони надихають людей на красу, очищують душу і розчулюють серце.

Квіти підсніжників викликають у нас естетичну насолоду, але ми часто не замислюємося над тим, що залишимо після себе! Масовий збір на продаж рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях - до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Це в свою чергу веде до генетичного виродження. Дуже часто первоцвіти знищують з підземними частинами, що призводить до фізичного знищення популяцій. Таким чином популяції, які знаходяться під впливом людського пресинґу, поступово деґрадують і зникають, що викликає незворотні зміни у рівновазі природних екосистем.

Департамент екології та природних ресурсів Київської облдержадміністрації звертається до мешканців та гостей області бережливо ставитися до ранньоквітучих весняних квітів, занесених до Червоної книги України.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Останніми роками кількість первоцвітів у Київській області значно скоротилася. Щоденно на землі зникає один вид рослин, що порушує рівновагу на планеті Земля. Рослини, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку.

Щороку на ринках Київської області надзвичайно великих обсягів набуває торгівля первоцвітами – ранньоквітучими весняними рослинами, серед яких можна спостерігати і рідкісні види ранньоквітучих, ендемічних, реліктових рослин, які знаходяться під загрозою знищення та занесені до Червоної книги України. Більшість із них занесені до Червоної книги, а саме: підсніжник звичайний, шафран Гейфелів (крокус), цибуля ведмежа (черемша) та багато інших. Ці рослини підлягають суворій охороні.

Згідно українського законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин, громадяни порушують закони України: «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону Книгу України», та згідно ст. 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Департамент екології та природних ресурсів Київської облдержадміністрації нагадує, що до Червоної книги України у межах Київської області включено – 129 видів флори.

Пам’ятаймо, що кожний покупець первоцвітів також стимулює їх знищення та подальший продаж!

Переглядів: 832 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Корисні посилання
 Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України  Інститут інноваційних технологій і змісту освіти МО Головне управління освіти і науки Київської облдержадміністрації КОІПОПК УЦОЯО КРЦОЯО  pedpresa.com

Мархалівська ЗОШ © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz