Неділя, 28.04.2024, 10:07
Вітаю Вас Гость | RSS

Мархалівський НВК

!--
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 81
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2017 » Квітень » 17 » ВЕСНЯНІ УСМІШКИ РІДНОЇ ЗЕМЛІ...
15:07
ВЕСНЯНІ УСМІШКИ РІДНОЇ ЗЕМЛІ...

            Настали теплі весняні дні. Яскраво світить золоте сонечко. Лагідним промінням пестить воно природу. Виткнулась із землі молоденька травичка. Тягнуться до сонця її зелені паростки-рученята. Зацвітають перші весняні квіти. На деревах з’являються маленькі листочки. У саду господарюють заклопотані веселі птахи. Вони в’ють гнізда та знищують шкідників.

           Настала справжня весна. Весна, а особливо перші півтора місяці - корисний час для прогулянок. У цей період сонце особливо щедро обдаровує нас необхідним для організму ультрафіолетом. Крім того, прогулянки на свіжому повітрі - заняття приємне і потребує уваги, відповідальності та ентузіазму.

Чим зайнятися учням під час весняних канікул? Є гарна пропозиція: вирушайте в природу аби отримати насолоду від перебігу весняних змін…На що варто звернути увагу під час прогулянок та відпочинку на природі? Здаєтья, в першу чергу необхідно з’ясувати сезонні зміни, які відбуваються в природі весною…

Кожного року, в залежності від пори року, в природі проходять знайомі всім явища - зеленіють, зацвітають, в’януть рослини, прилітають та відлітають птахи, з’являються та зникають комахи. В певні періоди проводяться сільськогосподарські та лісові роботи. Кожне явище зв’язано з наявністю певної для нього кількості тепла, вологи, сонячного світла. Природні умови непостійні – вони кожного року змінюються. Весна може бути ранньою, пізньою, затяжною, літо – теплим , холодним, сухим, вологим, осінь – ранньою чи пізньою, теплою чи холодною.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Явища природи, які настають періодично, в залежності від умов природи, називаються сезонними явищами, а спостереження за ними - фенологічними. Наука, яка вивчає сезонні явища природи, називається фенологією. Фенологічні спостереження мають свою давню історію. Вони послужили основою багатьох прикмет. Ось кілька з них:

          - зимою дерева покрились інеєм - до теплої погоди,

          -  частий іній на деревах зимою - урожайне літо,

          - грім зимою - до сильних вітрів,

          - гуси летять високо - води буде багато, низько – мало,

          - багато хрущів весною - до засухи,

          - поява восени комарів - до легкої зими,

       - якщо у берези листя розпуститься раніше, ніж у вільхи літо буде тепле й сухе. А якщо першою розпуститься вільха - літо буде дощове й холодне,

         - якщо дуб розпустив бруньки раніше ясена - літо буде вологим.

При проведенні фенологічних спостереженнях необхідно слідкувати за ходом сезонних явищ і записувати дати їх початку і масового розвитку, дотримуватися певних умов, щоб отримані результати можна було порівняти і вони мали наукову цінність. Загальні фенологічні спостереження дають можливість складати календар природи свого регіону.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Навесні спостерігаємо за першими ознаками весни: набухання бруньок на деревах та кущах, поява листків; цвітіння дерев, кущів, трав’янистих та ранньоквітучих рослин; сокорухом у берези, клена; цвітінням калюжниці, вільхи, берези і тополі; початком цвітіння абрикосів, вишні, яблуні, смородини, бузини, конвалій, бузку, конюшини; появою перших метеликів, комах, травневих хрущів, прильотом ластівок.

В лісі, на зігрітих сонцем лісових галявинах, з’являються перші квіти - підсніжники, пробиваються і синіють проліски. Ґрунт ще не просох, і а над землею, вкритою перепрілим торішнім листям, вже піднялися перші квіти. Першоцвіти бувають тільки у листяних лісах, де м’яка й товста підстилка з опалого листя охороняє їх від замерзання, адже вони швидко ростуть і рано з’являються їхні квіточки, завдяки своїм цибулинам або кореневищам з поживними речовинами. Їх залишилося так мало в наших лісах, бо кожний, хто їх бачить, хоче повернутися додому з букетом, але вирвавши квітку, не думає, що на цьому місці вже не виросте нова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Під час зустрічі з прекрасними квітами королеви весняної Флори майте шану до цих справді чарівних. і до того ж цілющих, рослин. Не наривайте даремно оберемки квітів, які згодом бездумно викинете. Краще помилуйтеся ними в природі, а на згадку візьміть одну-дві квіточки. Вони дорожчі  будуть для вас. Бережіть красу природи, весняні усмішки рідної землі.

Не сидять без діла на канікулах і учні Мархалівського НВК. Милуються красою природи рідного села, спостерігають за весняними явищами, які відбуваються в природі, ведуть  фенологічні спостереження, збирають різноманітні цікаві фотофакти, допомагають  дорослим у їхній праці в саду та на городі. Своїми спостереженнями та надбаннями вони щедро поділяться з учителем та учнями на уроках біології та природознавства…

 

 

 

 

 

 

           

 

 

Весна - дивовижна і красива пора року. Весну любили і люблять поети, композитори і оспівувують її у своїх творах... Все прекрасне на землі - від Сонця та весни, а все хороше - від людини.

P.S.   Далі буде... 

Переглядів: 1088 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Корисні посилання
 Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України  Інститут інноваційних технологій і змісту освіти МО Головне управління освіти і науки Київської облдержадміністрації КОІПОПК УЦОЯО КРЦОЯО  pedpresa.com

Мархалівська ЗОШ © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz